Graniitti ja muut kovat kivet

Graniitti on Suomen tunnetuin ja yleisin kivilaji. Rakennusteollisuudessa sekä kaupallisesti myös muita kovia syväkivilajeja kutsutaan yleisesti graniiteiksi. Nämä kivilajit ovat muodostuneet syvällä maan sisässä korkeassa kuumuudessa ja kovassa paineessa. Näihin ns. graniitteihin luetaan yleisesti kuuluviksi graniitit, gneissit, migmatiitit, gabrot, diabaasit, dioriitit jne… Kovuutensa ja lujan rakenteensa vuoksi graniittilaatat soveltuvat hyvin vaativaankin julkiseen ja yksityiseen kivirakentamiseen niin sisä- kuin ulkotiloissa. Graniittia käytetään ulkona julkisivuissa, sokkeleissa, portaissa ja pilareissa. Sisätiloissa graniittia käytetään yleisimmin lattialaattoina, keittiötasoina ja seinäverhouksissa. Asennuksesta ja oikeanlaisen tuotteen valinnasta lisätietoja osiossa graniittilaatat.

Ympäristörakentaminen on graniitin suurimpia käyttökohteita ja siellä sitä käytetään pääasiassa reunakivinä, katu- ja torilaattoina. Graniittia toimitetaan käyttökohteesta riippuen eri pintakäsittelyillä; kuten kiillotettuna, mattahiottuna, poltettuna, ristipäähakattuna ja lohkottuna. Kovuutensa takia graniitti kiillottuu hyvin ja säilyttää kiiltonsa pitkään eikä siinä tapahdu ulko-olosuhteissakaan väri- tai rakennemuutoksia.

Miksi kaikki haluavat graniittia kotiinsa?

Graniittia löytyy monissa eri väreissä. Mallistostamme löytyy graniitteja mustasta lähes valkoiseen.  Mustan ja valkoisen lisäksi graniiteissa näkyy punaisen, sinisen ja ruskean värin eri sävyjä. Monipuolisen  valikoiman ansiosta graniittia on helppo yhdistellä eri väreihin ja jokaiseen sisustukseen löytyy oma graniitin sävy. Graniitti sopii myös Suomen luonnon väreihin, sillä maaperämme yleisin kivilaji on graniitti.

Graniitti on erittäin kestävää. Se on käytännössä ikuista. Graniitista tehdyt kivitasot, lattiat ja seinät kestävät kulutusta eikä niitä tarvitse juurikaan hoitaa. Graniitti sopii erikoisen hyvin ulkokäyttöön ja koristamaan pihaa.  Julkisissa rakennuksissa graniittia käytetään paljon juuri sen kestävyyden ja helppohoitoisuuden takia.

Graniitti kestää käyttöä

Graniitti muodostuu erittäin äärimmäisissä olosuhteissa maan uumenissa. Tämän takia se on kestävin ja kovin materiaali. Julkisiin tiloihin ja rakennusten julkisivuihin valitaan yleensä graniittilaatta. Se kestää kulutusta eikä siinä tapahdu värimuutoksia. Graniitti on myös erittäin suosittu materiaali pöytälevynä, sillä se kestää hyvin lämpötilavaihteluita eikä naarmuunnu helposti.

Graniitit:

Siirry sivulle:

Marmori | Graniitti | Kalkkikivi | Travertiinit