Marmori

Marmori on alkuperältään kalkkikiveä joka maankuoren liikkeiden takia on kauan sitten joutunut syvälle maankuoren sisään ja lähelle sulaa magmaa. Korkeampi lämpötila ja paine ovat saaneet aikaan muuttumisen eli metamorfoosin. Kalkkikivi on kiteynyt marmoriksi. Hyvin lyhyesti ja yksinkertaisesti syntyprosessia kuvaten voidaan siis sanoa että marmori on kiteistä kalkkikiveä.
Kuuluisia perinteisiä marmorialueita ovat esimerkiksi Carrara ja Lucca Italiassa sekä Estremoz Portugalissa. Aasian runsaita marmorivarantojakin jalostetaan nykyään yhä enenevissä määrin. Marmoreiksi kutsutaan kansainvälisessä kivikaupassa myös joitakin kovia ja hyvin kiillottuvia kalkkikiviä. Sellaisia ovat esimerkiksi saksalaiset Jura Grey ja Jura Beige sekä italialainen Botticino Classico.
Carrara-Luccan alueella louhitaan ja jalostetaan lukemattomia eri marmorilaatuja värien vaihdellessa Bianco Carraran valkoisesta Bardiglion siniharmaaseen ja Calacatta Oron kullanhohtoon. Estremozin marmorit taas tunnetaan lämpimistä värisävyistään. Kermanvaalea Estremoz Creme ja punertava Rosa Aurora ovat hyvin suosittuja. Kiinassa tuotetaan lukuisia kauniita marmorilaatuja valkoisesta hyvin värikkäisiin.

Antiikin ajoista lähtien marmoria ( kreik. marmaros ) on käytetty kaikenlaiseen rakentamiseen. Kaunis kiiltäväpintainen marmorilaatta on kuluttajien suosiossa. Marmorien laaja värikirjo yhdistettynä materiaalin hienorakeisuuteen tarjoaa upeita vaihtoehtoja laadukkaaseen kodikkaaseen sisustustamiseen. Värivalikoima ulottuu valkoisesta mustaan, tasavärisistä juovaisiin ja monenkirjaviin.

Marmoria käytetään enimmäkseen lattia- ja seinälaattoina. Jotkut tarkoitukseen soveltuvat marmorit ovat suosittuja luksushotellien kylpyhuonetasoina. Keittiötasoihin marmori on yleensä liian pehmeää. Kiillotettu marmori voi vahingoittua terävistä työkaluista ja happamista aineista. Päinvastoin kuin luullaan useat marmorit ovat kuitenkin tiivimpiä kuin monet graniitit, tahrat vain näkyvat vaaleassa pinnassa helpommin kuin tummassa graniitissa.

Marmorilaatat ovat edukseen sisustuskäytössä. Kauniit värit ja kuviot luovat ylellisen tunnelman.
Ulkotiloihin marmoreita ei voi suositella. Ainoastaan muutama laatu kestää Suomen ilmastossa edes joitakin vuosia ilman näkyviä vaurioita.

Marmorilaatuja:

Siirry sivulle:

Marmori | Graniitti | Kalkkikivi | Travertiinit