Kivitason hoito-ohje

Kivitaso on arvokkaan ulkonäkönsä lisäksi käytännöllinen, taloudellinen sekä kulutusta ja kosteutta kestävä. Kiiltävän pintansa ansiosta kivi on erittäin hygieeninen ja helppohoitoinen.

Oikein puhdistettuna ja hoidettuna kivituotteiden käyttöikä pitenee. Kivipintojen hoito ei ole vaativaa. Säännöllinen hoito on kuitenkin tärkeää.

Päivittäisessä hoidossa kivitasot pidetään puhtaana pyyhkimällä ne kostealla liinalla, pesuainetta voidaan käyttää laimeana liuoksena. Käyttämällä alusia kuumien esineiden ja juomalasien alla voidaan ennaltaehkäistä tahrojen ja pintavaurioiden syntyä.

Kiillotettu pinta on tiivis, joten se ei ime likaa syvälle huokosiin, vaan pinnalle kertynyt lika on helppo poistaa. Tahrat on kuitenkin poistettava mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytyä kiveen. Kiillotettu graniitti ei välttämättä tarvitse suoja-ainetta, mutta marmori ja kalkkikivi on suojattava välittömästi asennuksen jälkeen. Myös vaaleat graniittilaadut on syytä suojata ennen käyttöönottoa. Suojaus estää lian ja puhdistuksessa käytettävien pesuaineiden imeytymisen kiven huokosiin.Ruoka-aineista herkimmin syövyttäviä ovat kahvi, colajuomat, punaviini ja etikka. Tahrojen syöpyminen on mahdollista mikäli tahroja ei poisteta tuoreina.

Älä aseta kivitasoja tahallisesti alttiiksi naarmuuntumiselle.
Käytä aina leikkuualustaa leikatessasi tasojen päällä, sillä nykyaikaiset veitset saattavat olla jopa kiveäkin kovempaa erikoisterästä.
Älä käytä tasoja sellaisenaan hakkuu- tai vasarointialustana (esim. lihan nuijiminen).

Puhdistettaessa tasoja kokeile ensin astianpesuainetta, koska se on pH-arvoltaan neutraali ja sopii kaikille kivilajeille. Tarvittaessa puhdistusaineena voi käyttää pesuainetta laimeana liuoksena mutta pesuaineidenkin kanssa täytyy olla varovainen.

Jos pesuaine ei tehoa voit kokeilla esimerkiksi seuraavia liuottimia:
rasvatahrat; tinneri, asetoni tai puhdistettu bensiini (saa apteekista),
etikkapohjaiset tahrat, esim. punaviini ja punajuurimehu; ammoniakki (saa apteekista).

Graniitti kestää hyvin neutraaleja (pH 6-8), heikosti emäksisiä (pH8-10) ja heikosti happamia (pH4-6) pesuaineita. Puhdistukseen ei saa kuitenkaan käyttää vahvasti happamia (pH alle 2) tai emäksisiä (pH yli 11) eikä karkeita ja hankaavia pesuaineita. Mikäli pesuaineliuoksen vaikutus on epävarma, sitä kannattaa testata tuotteeseen sellaiseen kohtaan, josta mahdollinen vahingollinen vaikutus ei näy tai ole muuten haitaksi.

Vaaleista kivistä ruoka-aineet on poistettava mahdollisimman nopeasti, ettei lika ehdi imeytyä kiveen ja aiheuttaa siihen tahroja. Vaaleisiin graniitteihin, marmoreihin ja kalkkikiviin voidaan käyttää suoja-ainetta suojaamaan pintaa tahroilta. Aineet muodostavat käsitellylle pinnalle suojakalvon.

Kivitaso on luonnonmateriaalia.
Luonnonmateriaalille tyypillisiä ominaisuuksia ovat kuvio- ja sävyerot.